Algemene informatie over het Brielse Meer

De vroegere rivierarm Brielse Maas was eens van belang voor de scheepvaart. Het toen zoute water staat bekend als slagveld van de ‘watergeuzen’. Nu is de Brielse Maas, beter bekend als het Brielse Meer, een fraai recreatiegebied van zo’n 800 ha. Naast de vele mogelijkheden om op het land de vrije tijd door te brengen, biedt de waterplas van 400 ha volop gelegenheid om watersport te beoefenen. Om bij het gebruik van het gebied elkaar en de natuur zo weinig mogelijk overlast te bezorgen, zijn er regels die zijn vastgelegd in wetten en verordeningen.
Het gebied is bij uitstek een watersportparadijs. Ongeveer tien kilometer lang loopt het water door het gebied met aan weerszijden op de oevers ligweiden, jachthavens, vrij toegankelijke afmeermogelijkheden, strandjes, een naturistenterrein, campings en horecagelegenheden. Het Brielse Meer is geschikt voor surfen, duiken, zeilen, zwemmen en vissen. Rondom het meer zijn wandel-, fiets- en ruiterpaden aangelegd.

Flora en Fauna
Het Brielse Meer is bijzonder vanwege de grote oppervlakte aan zoet water. Veel vogels komen hier in de winter op af, op zoek naar voedsel. Een van die vogels is de groene specht. In het water leven de snoek, snoekbaars, voorn en brasem.

Activiteiten/Faciliteiten
Fietsen, wandelen, joggen, paardrijden, skaten, barbecuen (met ontheffing), zwemmen, vissen, surfen, duiken, naakt recreëren, dagkamperen, picknicken, educatie, zonnen, roeien, spelen, watersporten, golfen, kamperen, zeilen, motorvaart en hond(en) uitlaten.

Overige informatie

 
   
  Mede gesponsord door   
Brielse Meer Spektakel